Venice home built for the architect’s parents
13 Images

In Venice, a different kind of big screen

Venice home built for the architect’s parents
By Emily Young
The play of sunlight and shadows on architect Daniel Monti’s screen adds depth and visual character to the façade of the Venice house he designed for his parents. The screen, made of 4-by-4-foot panels Cor-ten steel, is secured to the house with a tubular steel framework. It was bent and perforated by patterns of holes laser-cut in six different sizes. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
The 3,000 circles cut from the exterior screen were put to creative use as the staircase’s decorative guardrail. The backyard’s Italian stone pine can be seen through the glass wall at the top of the steps. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home
In this Venice house, the living room, dining room and kitchen unfold in one long, continuous space where appliances are hidden in the walnut storage wall. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
The Italian stone pine that seems to hug the house, providing dappled light and refreshing shade, was the inspiration for Monti’s steel screen. The home office lies at one end of the swimming pool. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
Upstairs, the steel screen casts circular shadows through a hallway wall of fixed glass. Outside, an experienced shipbuilder hinged the panels like doors so that they open for easy window-cleaning. Heavy-duty magnets keep the panels closed. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
The screen makes curtains and shades unnecessary in the master bathroom. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
The steel screen and Italian stone pine are reflected on a framed photograph in the master bedroom. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
The Italian stone pine, framed by the Cor-ten. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
Dappled light on another bedroom floor. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
All the individual welds necessary to assemble the staircase guardrail. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
Skylights above the living room, dining room and kitchen reveal the canopy of the Italian stone pine. The double trunk of the tree shows through the rear glass wall. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
The steel screen extends from the side of the house to the backyard dining deck outside the kitchen. (Benny Chan / Fotoworks)
Venice home built for the architect’s parents
“I liked the idea of using a timeless material,” Monti says. “Cor-ten steel develops a natural rusty patina when exposed to the elements. It’s beautiful today and it’ll be beautiful 10 and 20 years from now.”

More profiles: California homes and gardens

Landmark houses: An L.A. Times series (Benny Chan / Fotoworks)
1/13