Advertisement

Manipulating light and space, architect Edward Ogosta redeems a plain Culver City bungalow

Manipulating light and space, architect Edward Ogosta redeems a plain Culver City bungalow
Architect Edward Ogosta added a 450-square-foot library and master suite to his Culver City home. (Steve King)

If buildings are reflections of their makers, then architect Edward Ogosta’s Culver City home deftly encapsulates his belief in what he calls “quiet architecture.” Lean and introspective, with a modern addition that gracefully extends the living quarters while retaining 97 percent of the original dwelling, it offers a compelling alternative to the demolish-and-rebuild mentality that has reshaped neighborhoods across Los Angeles. “These houses aren’t always teardowns,” he says. “We could have torn everything down and gone to thirty-five-hundred square feet. All we need is fifteen hundred.”

Ogosta, a second-generation Angeleno, has been interested in clean, minimal spaces since he was a boy growing up in Palos Verdes. The area wasn’t exactly a hotbed of cutting-edge contemporary architecture, but the library he frequented was an A. Quincy Jones and Frederick E. Emmons design, and his high school was a later work by Richard Neutra. Both buildings, he says, seeped into his consciousness. Later, while earning architecture degrees at U.C. Berkeley and Harvard, he steeped himself in Southern California’s Light and Space movement of the 1960s and 1970s.

Advertisement
Edward Ogosta's home was built in 1944.
Edward Ogosta's home was built in 1944. (Steve King)

Ogosta would have his own chance to explore the possibilities of structure and light when he and his wife, Kate, bought a compact 1944 bungalow in Culver City. The intact neighborhood was an immediate draw. “We liked that there hadn’t been a whole lot of teardowns to build new and different houses over the years,” he says. The magnolia trees shading the street sealed the deal.

The fact that at 1,000 square feet the house held three tiny bedrooms and one bath didn’t deter them, nor were they in any particular hurry to undertake a major renovation. “Even though it was small, it felt like a long-term solution for us,” Kate says. The couple lived in the house for six years, making small changes along the way, like updating the bathroom, removing crown moldings and refinishing the floors. But when Kate got pregnant, they decided it was time to expand.

Ogosta and his wife, Kate, stripped away old trim throughout the home's interior. "We bleached and stained the floors and changed out all the doors and windows."
Ogosta and his wife, Kate, stripped away old trim throughout the home's interior. "We bleached and stained the floors and changed out all the doors and windows." (Steve King)

In a process that he describes as “stripping away, simplifying and clarifying until I can’t add anything or take anything away,” Ogosta worked through close to a hundred renderings before landing on the current scheme, which sets the master suite and library in a rectangular 450-square-foot volume that extends from the existing house into the backyard. “It’s not a completely blank box,” he says. “It’s got some moves and components to it, but I’m always searching for the solution where I can do the most with the least amount of means.”

To tie it to the neighborhood vernacular, the addition incorporates low roof pitches, but Ogosta also set it apart by wrapping the entire volume with off-the-shelf asphalt shingles, which can look like metal or wood depending on the way the light hits them. “It’s a very humble material,” he says. “But by using it in a different way, it elevates it.”

Left, a skylight outside the office introduces light where it had been dark. Right, Ogosta used Venetian plaster instead of tile in the master bath. "It's a completely seamless shower," he notes. "When you clear away visual clutter, you can appreciate the light."
Left, a skylight outside the office introduces light where it had been dark. Right, Ogosta used Venetian plaster instead of tile in the master bath. "It's a completely seamless shower," he notes. "When you clear away visual clutter, you can appreciate the light." (Steve King)

A skylight near Ogosta’s home office in the original structure marks the transition from old to new and signals his treatment of the home’s ever-changing natural light, which washes down from above or through large expanses of glass and bounces off white walls and bleached-oak floors.

The hallway that runs the length of the addition sets up a sequence of crisp spaces, passing through a walk-in closet and storage area before it jags past the skylit master bath and a 13-by-5-foot window that opens to the patio off the kitchen. Beyond, the feeling of airiness is amplified by the dynamic, loftlike ceiling that rises above the library and master bedroom, which are themselves separated by a freestanding partition. As elsewhere, he and Kate have kept furnishings and details minimal: There are floating white bookshelves and an Eames chair and ottoman in the library, a simple low bed in the master bedroom. Notes Kate, who works as an attorney at a video-game company, “Ed and I are pretty compatible in our design decisions. I wanted an unfussy, practical, easy-to-maintain house, and the things we decided on fulfilled Ed’s aesthetic needs and my pragmatic needs.”

Ogosta reserved his “big move” for the master bedroom: an aluminum-clad windowed wall that cantilevers two feet out from the rear facade to a “meadow” of tufted red fescue. A water feature set into the concrete plinth just outside emphasizes a sense of floating. Installing the window required some serious engineering, including eight-foot-deep foundations to anchor the steel moment frame that holds the structure in place. “When you’re designing on the computer, you never really know until a structural engineer gets a good look at the gymnastics needed to achieve the form you want,” he says. He laughs. “It’s very hard to make something look like nothing.”

The new library is set off from the master bedroom by a partial wall. I come here a lot," says the architect. "I read here late at night. It's a wonderful, simple place to be.
The new library is set off from the master bedroom by a partial wall. I come here a lot," says the architect. "I read here late at night. It's a wonderful, simple place to be. (Steve King)

The window doesn’t just integrate the addition into the landscape, it establishes the theme of extrusion Ogosta deployed elsewhere. “Before we added on, we weren’t using the backyard as well as we could have,” he says. “I pulled out the window frames and the porch to emphasize that sense of extension and telescoping into the garden.”

Whether they’re watching daughter Audrey perform her dance moves on the rear porch, entertaining on the patio or decompressing in the library after a long day, the couple say the house will serve as their family home for years to come. Ogosta hopes the project, which has won AIA awards at the local, state and national level, might serve as a prototype for thoughtfully renovating the city’s existing housing stock. “I want to show that there’s a subtler and quieter version of architecture in Los Angeles that’s about things like quality of light. I don’t buy into the mentality that square footage equals quality of life. I’ve never felt that I was living with less.

“For so many years, the work that architects were doing in Los Angeles was about shouting for attention,” Ogosta adds. “I’m for innovation and experimentation, but it’s got to mean something—it’s got to be purposeful.”

The master suite Ogosta added to his 1944 Culver City home.
The master suite Ogosta added to his 1944 Culver City home. (Steve King)
Advertisement
Advertisement