Advertisement

Trivia Quiz

Compiled by Jodi Wilgoren

This year, Orange County students outscored their peers across the state in standardized tests. Now it’s time for readers to have their turn, with The Times Orange County’s 7th annual news trivia quiz. You don’t need a No. 2 pencil for this exam, but a stack of old newspapers might help.

Get all 40 questions right and go to the head of the class. All wrong? Write, “I will be more aware of my surroundings” 100 times on the chalkboard.

Now, let’s get trivial.

1. Who scored the Mighty Ducks’ first goal in regular season play?

Advertisement

A. Anatoly Semenov. B. Wayne Gretzky. C. Sean Hill. D. Sean Penn.

2. What percentage of Newport Beach women have had plastic surgery, according to a Times Poll?

A. 18% B. 15% C. 81% D. 5% E. 50%

3. In a landmark divorce decision, Bonnette Askew of Santa Ana was ordered to return $240,000 worth of land and pay $2,000 in damages to her ex-husband, Anaheim banker Ronald Askew, because she:

Advertisement

A. Concealed large sums of cash in a safe deposit box. B. Concealed her lack of physical desire for him. C. Refused to have sex with him. D. Was previously married but not divorced.

4. Who told reporters, “I’m going to Disneyland!” minutes after leaving a packed courtroom in March?

A. Socialite Danny Hernandez, who was placed under electronic surveillance after pleading guilty to mail fraud and tax evasion charges. B. Aspiring model Omaima Nelson, who claimed she was acting in self-defense when she bludgeoned her husband to death in their Costa Mesa apartment. C. Former Orange County Supervisor Don R. Roth, who was ordered to pay a $50,000 fine and released on probation after he pleaded guilty to seven misdemeanor political ethics law violations. D. Stephen A. Wagner, the former school finance officer for the Newport-Mesa Unified School District, who pleaded guilty to embezzlement charges after he was accused of stealing nearly $4 million from the district.

5. When a baby whale beached itself on a jetty in Newport, scores of beach-goers and passersby tried to comfort it by:

A. Covering it with wet towels to prevent sunburn. B. Feeding it fish. C. Doing whale imitations. D. Showing the movie “Free Willy” on a video monitor.

6. Argentine officials arrested more than 200 people, including about 60 Americans, in a raid on the Buenos Aires compound of a cult that began in a Huntington Beach coffeehouse in 1968. What was the cult’s name?

A. Children of God. B. Mother of Jesus. C. Branch Davidians. D. Sons of Jesus.

7. Disneyland gives out about 300,000 complimentary tickets each year, but officials decided in February to discontinue free admission for:

Advertisement

A. Professional athletes. B. Members of the press. C. Underprivileged children. D. Elected officials.

8. Robert Garcia, 18, attracted international media attention when he told police he bought a baby for $10 from a crazed drug addict on the street. In fact, Garcia had:

A. Exchanged $10 worth of cocaine for the baby. B. Made up the story to hide the fact that he and his girlfriend had had a baby and to get help. C. Stolen the baby out of a carriage in a park, hoping to trade it for drugs. D. Paid $1,000 for the baby.

9. When the Sheriff’s Department took over San Clemente’s police patrol, the color of the officers’ uniforms switched from:

A. Khaki to blue. B. Blue to khaki. C. White to black. D. Green to red.

10. Roger W. Johnson, the Western Digital Corp. chairman who jolted Orange County Republicans when he broke ranks and endorsed Democrat Bill Clinton for President, now heads the federal agency designated by which initials?

A. FBI. B. CIA. C. GSA. D. ATF.

11. Which of the following Orange County-based restaurant companies declared bankruptcy during 1993?

Advertisement

A. Restaurant Enterprises Group. B. Rusty Pelican. C. SpecialityRestaurants Corp. D. Del Taco Inc. E. LJC Restaurants Inc. F. All of the above.

12. Anaheim enacted an ordinance in September making it illegal for many convicted drug offenders to:

A. Hold city jobs. B. Visit city parks. C. Visit Disneyland. D. Run for City Council.

13. In an effort to curb graffiti, Orange County Supervisor Gaddi H. Vasquez called for the removal of ads for which clothing designer from public bus shelters?

A. Benetton. B. Rag Tag. C. Tag Rag. D. Cross Colours.

14. Roy Marion Cuddy, accused of kidnaping the daughter of Las Vegas gambling mogul Steve Wynn, was arrested at which Newport Beach location?

A. Balboa Fun Zone. B. Fashion Island. C. Newport Imports car dealership. D. Newport Beach pier.

15. A stripper performing at a local birthday party persuaded the guest of honor to pry lollipops from her string bikini with his teeth. Where was the striptease?

A. A meeting of the Orange County Board of Supervisors, in Santa Ana. B. The Orange County Sheriff’s training academy in Garden Grove. C. Newport Beach Police Department headquarters. D. Woodbridge High School in Irvine.

16. Patrons of the Anaheim Arena are encouraged to arrive early so traffic will not back up, but while they wait in the parking lot they are not allowed to:

A. Barbecue. B. Drink beer. C. Set up tables and chairs. D. All of the above.

17. Several pigs sold at the Orange County Fair were rejected at the slaughterhouse because traces of a drug were discovered in their carcasses. What kind of drug was it?

A. Cocaine. B. Marijuana. C. Painkillers. D. Antibiotics.

18. Richard Allen Lee, a transient who worked at the Orange County Fair, was sentenced to eight years in prison after pleading guilty to:

A. Rigging the roller coaster to cause a malfunction. B. Sneaking into the Haunted House without permission or payment. C. Fondling girls inside the dark and crowded Haunted House. D. Giving the prize pigs drug-laced feed.

19. Which of the following acts did Orange County Performing Arts Center officials not object to having at the facility in 1993?

A. The Chieftains. B. Les Ballets Africains. C. Ballet Folklorico de Mexico. D. David Copperfield.

20. The Anaheim City Council made it illegal in February to do what in the Anaheim Stadium seats:

A. Smoke. B. Eat spicy foods. C. Criticize Angels or Rams management. D. Do the “wave.”

21. Who is buried at the Richard Nixon Library & Birthplace in Yorba Linda?

A. Richard M. Nixon. B. Patricia Nixon. C. H.R. (Bob) Haldeman. D. Ulysses S. Grant.

22. A Times investigation showed that Santa Margarita Water District General Manager Walter W. (Bill) Knitz and/or his deputy, Michael P. Lord:

A. Submitted the same hotel bill three separate times for reimbursement. B. Cruised around Manhattan in a rented limousine at a cost of $245. C. Bought sheepskin seat covers and ran up four-figure room service tabs. D. Had their district-owned cars hand-washed and waxed in the district parking lot. E. All of the above.

23. Which Orange County philanthropists gave nearly one-fifth of the money that supported the campaign for the school voucher initiative on last November’s ballot?

A. John and Donna Crean. B. Howard and Roberta Ahmanson. C. State Sen. Rob Hurtt and his wife, Nancy. D. Kathryn Thompson and her husband, Gus Owen.

24. When Newport Beach City Council member John W. Hedges suggested that Newport Harbor Art Museum shouldn’t receive any more city funding because he disapproved of an artwork there, the museum responded by:

A. Installing a phone in the gallery where the work was housed so that visitors could lodge their opinions over a public feedback line. B. Vowing to decline all future city funding. C. Dispatching staff members to picket City Hall. D. Immediately calling actress Jane Alexander, the new chairwoman of the National Endowment for the Arts, to complain to her about government meddling in artistic affairs.

25. In an annual homecoming skit that was banned this year at Woodbridge High School in Irvine, football players had previously:

A. Stuffed balloons in their bikini tops. B. Worn miniskirts and garish makeup. C. Grabbed their crotches and thrust their hips to erotic pop songs. D. All of the above.

26. Many Anaheim residents are in an uproar over a proposed $60-million entertainment center that would include:

A. A 200-table card club. B. The world’s largest nude cabaret. C. The world’s largest karaoke bar. D. A greyhound racing track.

27. Which Orange County city did not consider card-club proposals this year?

A. Anaheim. B. Cypress. C. Santa Ana. D. Stanton.

28. Philip Westin, who this year became president of Golden West College in Huntington Beach, has an unusual background for a college chief executive. He is a former:

A. NFL player. B. Television emcee. C. Banker. D. Music conductor.

29. An exhibit that turned out to be one of Laguna Art Museum’s most popular in recent memory was also one of its most unorthodox. It featured:

A. Hot rods and a motorcycle. B. Comic books. C. Images of an overweight, hairy rat with fangs. D. A pin-striped toilet seat. E. All of the above.

30. A 2-year-old Garden Grove boy was picked from about 100,000 contestants to star in a national advertising campaign as:

A. Little Mister Coppertone. B. Little Boy Blue. C. Cookie Monster. D. Barney the Dinosaur.

31. An Anaheim council member proposed curbing the city’s panhandling problems last summer by requiring beggars to:

A. Shower and shave. B. Accept city-issued food vouchers. C. Obtain a business license. D. Prove financial hardship.

32. After a multimillion-dollar art-buying spree, real-estate heiress Joan Irvine Smith opened a museum in Irvine featuring:

A. Historical photographs and artifacts illuminating Orange County life of old. B. 18th-Century paintings of horses. C. Impressionist landscapes depicting a pristine, undeveloped California. D. Velvet paintings of dogs playing poker.

33. Which Orange County resident co-starred in the box-office bust, “Last Action Hero,” along with Arnold Schwarzenegger?

A. Austin O’Brien. B. Sylvester Stallone. C. McCaulay Culkin. D. Gary Coleman.

34. What did Carl Karcher install in the lobby of the headquarters of Carl’s Jr.?

A. A 12-foot replica of “Happy Star,” the Carl’s Jr. mascot. B. A framed picture of the founder. C. A statue of St. Francis of Assisi. D. A replica of the fabled hot-dog cart he purchased in 1941.

35. An Anaheim anti-crime group gained national media attention last March when it tried to force drug dealers from a local park by:

A. Blaring Lawrence Welk tunes from loudspeakers 24 hours a day. B. Unleashing a pack of snarling Dobermans. C. Turning it into a lawn-bowling center. D. Dumping 1,700 pounds of cow manure at the park.

36. In August, about 1,000 Vietnamese Americans from Orange County joined thousands of others who flocked to Denver to:

A. Ski in the Rockies. B. Meet John Denver. C. Meet Pope John Paul II. E. Meet Le Duc Anh, president of Vietnam.

37. What local police department was not the target of sexual harassment complaints this year?

A. Newport Beach. B. Irvine. C. Orange. D. Anaheim. E. Huntington Beach.

38. Citing overcrowding at its Neon Cactus dance lounge, the Disneyland Hotel decided to:

A. Impose an 8 p.m. curfew at the lounge for anyone under 21. B. Not allow tourists into the club. C. Only allow tourists into the club. D. Curtail the appearance of Disney characters in the club.

39. What two groups tangled over the Wedge, a prime patch of Orange County coastline?

A. Fishermen and surfers. B. City Council members and police. C. Police and taggers. D. Body surfers and Boogie boarders.

40. Which Orange County beach still does not have a curfew?

A. Laguna Beach. B. Huntington State Beach. C. Huntington City Beach. D. Newport Beach.

Trivia Quiz Answers

1. C 2. A 3. B 4. C 5. A 6. A 7. D 8. B 9. B 10. C 11. F 12. B 13. C 14. C 15. B 16. D 17. D 18. C 19. D 20. A 21. B 22. E 23. B 24. A 25. D 26. A 27. C 28. D 29. E 30. A 31. C 32. C 33. A 34. C 35. D 36. C 37. E 38. A 39. D 40. A

Contributors to this quiz included Times staff writers Gregory Beckmann, Leonard Bernstein, Bill Billiter, Lily Dizon, Marcida Dodson, Zan Dubin, Michael Flagg, Jan Herman, Greg Johnson, Randy Lewis, Eric Lichtblau, Rene Lynch and Marcy Springer, and correspondents Terry Spencer, Rick VanderKnyff and Debora Vrana.


Advertisement